Squire Artists
Image default
Dienstverlening

Executive Leiderschapstraining – Hoe deze effectief te maken

Er zijn een aantal karakteristieken aan te wijzen van een goed executive leiderschapstrainingsprogramma. Het belangrijkste aspect is dat de training de vaardigheden van de mensen in een organisatie op zo’n manier verbetert dat u daarmee uw zakelijke doelen en doelstellingen kunt behalen. De training zou aangepast moeten worden aan de specifieke behoeften van de mensen die getraind worden, zou alle competenties die u in uw leiders wilt zien trainen en zou gericht moeten zijn op het behalen van doelen. Train je leiderschap bij IvPP!

 

Een fout die organisaties veel maken is dat ze te veel onder de indruk zijn van sprekers en trainingssystemen die het nieuwst branchejargon gebruiken dat ze oppikken uit leiderschapsboeken. Elke training waaraan uw organisatie meedoet zou moeten resulteren in meetbare positieve veranderingen in de prestaties van uw mensen. 

Als u een spreker binnenhaalt en deze een motiverende en boeiende presentatie geeft, zal iedereen enthousiast zijn en de spreker en het programma complimenteren. Maar als u vervolgens geen merkbaar verschil in prestaties terugziet bij uw mensen, betekent het dat dit evenement geen toegevoegde waarde voor uw organisatie heeft gehad. Het is zelfs zo dat de meeste evenementen niet de resultaten brengen die u ervan verwacht had. Goede executive leiderschapstraining is een proces, geen evenement. 

Er is nooit een “one size fits all” product. Elke organisatie en elke omgeving is weer anders. Twee organisaties uit dezelfde branche, met dezelfde producten en diensten kunnen nog andere uitdagingen hebben. Daarom is goede executive leiderschapstraining ook op maat om om te kunnen gaan met de unieke behoeften van elke organisatie. 

Een manier om ervoor te zorgen dat leiderschapstraining de behoeften van uw mensen aanpakt, is om duidelijk te zijn aangaande de verwachtingen en competenties die nodig zijn voor diezelfde verwachtingen. Vervolgens kunt u de prestaties meten en het verschil tussen de huidige en gewenste prestaties bepalen. Onthoud dat het doel van de training is om een leider op te leiden waarmee de resultaten van een organisatie verbetert kunnen worden. U wilt er dus voor zorgen dat de training op resultaten gebaseerd is en niet enkel op competenties. 

Er zijn vijf onderdelen die absoluut noodzakelijk zijn om een organisatie richting haar doelen te brengen. Deze componenten zijn skills, kennis, doelen, attitudes en gewoontes. Als uw leiders niet beschikken over leiderschapseigenschappen, niet over de kennis beschikken die nodig is om goed te kunnen presteren, geen doelen hebben, dan zijn ze voorbestemd om slecht te presteren. Zelfs als ze wel beschikken over de eerste drie componenten, zullen ze nog steeds slecht presteren als ze een slechte attitude en gewoontes hebben. 

Samengevat zou executive leiderschapstraining een op maat gemaakt ontwikkelingsproces moeten zijn. De training dient de vijf belangrijkste componenten te adresseren en zich te richten op het behalen van de organisatorische resultaten. Als uw leiderschapstrainingsprogramma deze dingen in zich heeft, dan heeft u een succesvol programma in handen.   

Leiderschapstraining volgen? Lees meer over leiderschap met  IvPP

http://www.ivpp.nl/leiderschap/training