Squire Artists
Image default
Financieel

Wat kan bewindvoering voor u betekenen?

Heeft u problemen met uw geldzaken op orde houden. Heeft u een gat in uw hand waardoor u steeds meer geld uitgeeft dan u eigenlijk uit wil geven. Heeft u misschien schulden en weet u zich geen raad hoe u hiervan af kan komen. Bewindvoering kan u hierbij helpen. Dit zijn experts opgeleid om de geldzaken van anderen in handen te nemen of ze hierbij te helpen. In dit artikel gaat u lezen over wat een bewindvoerder voor u kan betekenen.

De verschillende soorten bewind

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten van bewind. Ik ga ze hier voor u opnoemen en uitleggen.

Bewindvoering bij beschermingsbewind: het beschermingsbewind is een soort bewind waarbij een rechter de uitspraak doet om zo een meerderjarige te beschermen. De rechter besluit dat de individu niet zelf in staat is om over zijn geldzaken te beheren, waardoor hij hier hulp bij gaat krijgen. Iemand kan in aanmerking komen voor beschermingsbewind als diegene een lichamelijke en/of geestelijke toestand heeft, een verslaving heeft of een andere reden waardoor de schulden zijn opgestapeld. De naam zegt het eigenlijk al: het is om de individu te beschermen.

Bewindvoering bij curatele: deze vorm van bewindvoering wordt opgedragen wanneer een meerderjarige niet in staat is voor zijn of haar vermogensrechtelijke belangen te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een geestelijke stoornis.

Bewindvoering op grond van de schuldsanering: in de schuldsanering kan u komen wanneer u schulden heeft en merkbaar is dat u deze niet meer betaalt en/of van plan bent om te betalen. De schuldeiser kan naar de rechter gaan en aanvraag doen tot uw faillissement. Hierna komt u in de schuldsanering zodat er een plan wordt opgesteld hoe u deze schulden gaat aflossen. Op deze manier krijgt de schuldeiser toch nog het geld dat hij tegoed heeft.

Bewindvoering bij faillissement: hierbij wordt er beslag gelegd op uw gehele vermogen omdat u failliet bent verklaard. Het bezit dat u nog hebt kan dat worden verdeeld over de schuldeisers. Wanneer u failliet wordt verklaard krijgt u een curator aangewezen.

Het testamentair bewind: deze vorm van bewindvoering wordt niet uitgesproken over een persoon, maar over vermogen, goederen en/of zaken die zijn nagelaten aan een persoon. De persoon die de spullen nalaat, kan kiezen om een bewind aan te wijzen wanneer hij bijvoorbeeld bang is dat de erfgenamen niet verstandig met het vermogen zullen omgaan.

Hulp

Misschien heeft u schulden, maar misschien ook (nog) niet. Wanneer u denkt hulp nodig te hebben op financieel gebied kunt u altijd eens een kijkje nemen voor een mentor, zij kunnen u adviseren over bepaalde keuzes zonder dat u het beheer van uw geld hoeft te overhandigen.