Squire Artists
Image default
Onderwijs

Hoe word je de beste personal trainer?

Wil je personal trainer worden, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Er zijn zo veel verschillende opleidingen die je uiteindelijk allemaal opleiden tot personal trainer, maar welke opleiding is het beste? Hoe word jij de beste personal trainer?

NASM > Wat en waarom?

NASM is het beste systeem als het gaat om personal trainer opleidingen. NASM staat voor National Academy of Sports Medicine en de opleiding wordt vaak aangeduid als OPT, Optimale Prestatie Training. Er zijn verschillende opleiders die gebruik maken van NASM.

De NASM Personal trainer opleiding is een niveau 4 opleiding en is Europees erkend. Om deze opleiding te kunnen volgen moet je in het bezit zijn van een Fitness A of een ander diploma wat relevant is aan de opleiding en laat zien dat je over een basiskennis trainingsleer, fysiologie en anatomie beheerst. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn om aan het examen deel te kunnen nemen. Na het afronden van deze opleiding beheers je de vaardigheden die nodig zijn om een goede personal trainer te worden.

Waarom kiezen voor NASM?

De opleiding NASM personal trainer is gebaseerd op de principes en wetenschappelijke richtlijnen uit de bewegingsleer. Je gaat werken met een OPT model, dit model is opgedeeld in verschillende fases. Elke fase is op een bepaalde manier opgebouwd waardoor iedere klant een systematische opbouw krijgt waarmee vooruitgang geboekt kan worden en gewerkt kan worden richting hun persoonlijke doel. Je leert de leermiddelen en wetenschappelijke achtergrond gebruiken in de praktijk. Daarnaast leer je hoe je metingen en testen uit moet voeren en je leer je programma’s opstellen voor individuen.

Tijdens de opleiding NASM personal trainer doe je kennis op over gedragsverandering, voeding, hoe je zorgt voor meer inkomsten en hoe je een klantenkring kunt opbouwen.

Opbouw van de opleiding

De opleiding tot NASM personal trainer duurt ongeveer 6 maanden en de studiebelasting wordt geschat op ongeveer 172 uur. Dit is bij elke opleider ongeveer gelijk. De opleiding bestaat uit 7 lesdagen, theorie examens van ongeveer 3,5 uur en een 1 uur durend praktijkexamen. Daarnaast kun je rekenen op ongeveer 96 uur aan zelfstudie en ga je een stage lopen van 30 uur. Deze stage zorgt er voor dat je de geleerde stof ook goed toe kunt passen in de praktijk en vast wat praktijkervaring op doet. De opleiding wordt afgesloten door een praktijkexamen en twee theorie-examens.

Verdere verdieping

Na een basisopleiding tot NASM personal trainer of een andere opleiding tot personal trainer zijn er nog verschillende mogelijkheden om je verder te verdiepen. Door meer kennis op verschillende gebieden, word je een betere personal trainer.

Als je nog geen NASM erkend diploma hebt, maar wel een andere personal trainer opleiding is het een optie om een upgrade training te doen. In deze training leer je de meest recente inzichten met betrekking tot de trainingsleer die nu het meest gehandhaafd wordt. Na het volgen van deze opleiding krijg je een diploma voor personal trainer met daarop de aantekening voor NASM.

Een andere opleiding die een goede toevoeging kan zijn als personal trainer is de opleiding tot Medical personal trainer. Deze opleiding is geschikt voor mensen die een fitnesstrainer of personal trainer opleiding hebben. Tijdens deze korte opleiding doe je theoretische kennis op en leer je praktische vaardigheden om aan de slag te gaan met de fysieke klachten van klanten. Je leert duidelijk welke handelingen je wel kan doen en welke je niet mag doen. Deze handeling kun je beter overlaten aan de fysiotherapeut. Je leert ook duidelijk communiceren met de fysiotherapeut, zodat er een goede samenwerking is en je een soort verlengstuk van de fysiotherapeut wordt.

Om de beste personal trainer te worden is het belangrijk om een goede basisopleiding te volgen en je daarna verder te verdiepen. Door te blijven leren en je te blijven ontwikkelen blijf je je kennis verbreden en word je een echte meerwaarde als personal trainer.