Squire Artists
Image default
Hobby en vrije tijd

Verschillende soorten pennen

In de eerste groepen van de basisschool begin je het schrijven met een potlood. Dit potlood wordt al gauw ingewisseld voor een vulpen. De meeste jaren wordt een vulpen gebruikt, waar af en toe nog inktflesjes voor verwisseld moeten worden. Wanneer de bovenbouw is bereikt begint het schrijven met een balpen of een pen naar eigen keuze. Op de middelbare school is iedereen vrij om te schrijven waar hij/zij mee wil, behalve op tentamens of dergelijke. Een blauwe of zwarter pen was altijd de norm, maar mocht iemand zijn aantekeningen in het groen willen maken was hij daar vrij in. Door de jaren heen wordt er met verschillende pennen geschreven. Pennen kunnen best veel verschillen hebben, ook al zou dat niet gelijk gedacht worden.

De vulpen

De vulpen is een pen waarin een vulling gestopt moet worden. Deze vulling is een klein plastic flesje met daarin inkt. De vulpen heeft als uiteinde een zogeheten nib. De nib is een redelijk fragiel metalen stukje op de pen, die de inkt op het blad kan aanbrengen. Het nadeel van een vulpen is dat de inkt kan knoeien en uitgeveegd kan worden. Vooral voor linkshandigen kon dit een probleem zijn. Omdat zij met hun arm direct over de tekst vegen die zij net geschreven hebben. De vulpen is door de komst van de balpen minder populair geworden, maar ze zijn er nog altijd.

De balpen en variaties

De balpen is een van de nieuwere pennen. De balpen is voor het eerst in 1931 gepresenteerd, wat het nog relatief jong maakt. Balpennen zijn tegenwoordig het populairste product om mee te schrijven. Ze zijn direct te gebruiken, geven geen vlekken en het schrijft erg wenselijk. De balpen is ook uitgevonden door iemand die gefrustreerd was geworden door het continu vullen van zijn vulpen. De meeste balpennen hebben een bepaald kliksysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de pen terug in zijn omhulsel geklikt kan worden. Dit weerhoudt de pen ervan uit te drogen. Wat ook kenmerkend is voor een balpen, is de soort clip die aan het omhulsel vast zit. Deze clip zorgt ervoor dat de balpen vastgemaakt kan worden aan documenten of dergelijke. Erg handig, omdat balpennen makkelijk weg kunnen rollen.

Er zijn ontzettend veel balpennen, waardoor er ook veel variatie is. Op Parkerjotter.nl kan je een aantal verschillen zien. Er zijn balpennen die een speciaal gripstukje hebben, zodat je vingers niet van de pen af glijden bij het schrijven. Er zijn balpennen die klikken om te schrijven en klikken om terug het omhulsel in te gaan. Maar de bekendste is misschien de Bic pen. De meest eenvoudige balpen die er is. Met één klik klaar om te schrijven en door iets aan de zijkant in te drukken schiet de pen weer naar binnen.

Onzichtbare pen

Nee, de pen is zelf niet onzichtbaar, maar de inkt wel. Deze pen wordt in het dagelijkse leven bijna niet gebruikt, maar een grappig product is het wel. De pen schrijft met een speciale vulling die voor het blote oog niet zichtbaar is. Op de achterkant van de pen zit een speciaal lampje. Wanneer met dat lampje op de tekst wordt geschenen, reflecteert de onzichtbare tekst, waardoor het leesbaar is. De pen zal je op kantoren of scholen niet tegenkomen, want aan een bedrijfsplan of een tentamen dat niemand kan lezen heb je niks. Voor kinderen kan deze onzichtbare pen wel een leuk speeltje zijn.