Squire Artists
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks kopen? Hier moet je op letten

Het is populair en steeds meer mensen willen zelf eentje hebben. Ja dan hebben we het over een luchtbuks. Luchtbuksschieten zien we steeds meer. Mensen gaan naar speciale banen toe, of gaan lekker schieten in de eigen achtertuin. Misschien wil jij dit ook wel gaan doen en wil je dus ook een luchtbuks aanschaffen. Dan kom je er snel achter dat het aanbod groot is en dat er veel luchtbuksen in verschillende soorten, maten en merken te krijgen zijn. Een luchtbuks kopen is dus best wel moeilijk. In deze blog wordt verteld waar je op moet letten als je een luchtbuks wil aanschaffen.  

Leeftijd

Ten eerste is het belangrijk dat je kijkt naar de leeftijdgrens. Een luchtbuks mag je pas in bezit hebben als je 18 jaar of ouder bent. Ben je 18 jaar of ouder, wees dan voorzichtig met het opbergen van je luchtbuks. Je wilt niet dat een broertje of zusje of je kind zomaar dit wapen gaat gebruiken. Een luchtbuks is leuk, maar kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn. De leeftijdgrens is niet voor niets.

Prijs – Kwaliteit

De prijs en de kwaliteit van de luchtbuks ligt ook aan jouw wensen en of je een beginner bent of al een gevorderd schieter. Een beginner of iemand die het soms leuk vind heeft ook niet de duurste en beste luchtbuks nodig. De prijzen van luchtbuksen liggen ver uit elkaar. Zo kan je luchtbuksen van 1500 euro krijgen maar ook luchtbuksen die onder de 100 euro zijn. In vele gevallen zijn duurdere luchtbuksen wel beter op het gebied van kwaliteit, soms is het ook door extra snufjes die je misschien helemaal niet nodig hebt. Ben je beginner dan is het een aanrader om een goedkopere versie te kopen. Veerbuksen zijn vaak ook goedkoper dan persluchtbuksen. Ook zijn sommige merken duurder. Deze merken zijn vaak ook van hoge kwaliteit, maar er zijn ook goedkopere varianten en merken te krijgen.

Soorten

Je hebt twee bekende soorten luchtbuksen. Zoals eerder gezegd zijn veerbuksen vaak goedkoper dan persluchtbuksen. Een persluchtbuks werkt op lucht dat samen wordt geperst. Deze buks is erg krachtig en wordt ook wel een afstand buks genoemd. Een veerbuks is de meer standaard variant en is voor kleinere afstanden, zoals in de achtertuin bedoeld. Dus heb je geen buks nodig voor grotere afstanden, dan kan je ook beter een veerbuks aanschaffen.

Onderdelen

Naast de luchtbuks zelf ben je ook geld kwijt aan andere onderdelen. Zo heb je natuurlijk ook voor het schieten van een luchtbuks kogels nodig. Deze zijn vaak niet duur, maar het is toch handig om even rekening mee te houden. Vaak kan je voor een bepaald bedrag 500 kogels krijgen. Naast de kogels heb je ook nog andere onderdelen namelijk: schietdoelen, geluidsdempers, magazijnen, snelheidsmeters en bipods. Sommige onderdelen heb je natuurlijk niet nodig, maar het kan de algemene ervaring wel positief beïnvloeden. Voor de onderhoud van je luchtbuks is het ook handig om een luchtbuks tas aan te schaffen. Door de buks goed op te bergen zorg je ten eerste voor het goed onderhouden, maar ook voor de veiligheid richting je broertjes, zusjes of kinderen.