Squire Artists
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen wanneer je chagrijnig bent door je burn-out?

Heb jij last van een burn-out en heb je het gevoel dat je steeds minder goed jezelf kunt zijn? Dan kan het zijn dat je steeds vaker chagrijnig bent. Jezelf chagrijnig voelen is namelijk één van de symptomen van stress en een burn-out. Humeurig zijn wij allemaal weleens. Het gaat pas vervelend worden op het moment dat jij je chagrijnige gedrag niet goed in de hand kunt houden. Wanneer je vaker boos bent ervaar je meer negatieve emoties wat schadelijk voor je mentale gezondheid kan zijn. In deze blog lees je wat jij eraan kunt doen als je door je burn-out vaak chagrijnig bent.

Wat zijn de oorzaken van chagrijnig gedrag?

Het is een goed idee om je bewuster te worden van de mate waarin jij chagrijnig bent. Er kunnen allerlei oorzaken achter je chagrijnige gedrag liggen. Soms kun jij je ook chagrijnig voelen zonder reden, dat heeft iedereen weleens. De oorzaken van chagrijnig gedrag kunnen vervelende of nare situaties zijn die je meemaakt. Misschien maakt iemand een onrechtvaardige beslissing die je leven beïnvloed, je wordt gepest, er vinden moeilijke veranderingen in je leven plaats of je merkt dat je bepaalde mensen en gedragingen steeds vervelender vindt worden. Soms kan chagrijnig gedrag ook opgeroepen worden doordat je angst voelt. Daarbij komt stress ook om het hoekje kijken. Op het moment dat je veel stress ervaart, voel jij je opgejaagd, defensief en overprikkeld. Dit zorgt er vervolgens voor dat je chagrijnig wordt. Wil jij toch telkens sterk en positief overkomen? Dan blijf jij jezelf overvragen, waardoor je op een gegeven moment opgebrand kunt raken.

Tips om je minder chagrijnig te voelen

Nu je merkt dat je steeds minder goed in je vel zit, is het tijd om actie te ondernemen en je chagrijnige gedrag onder handen te nemen. Een kort lontje en somberheid kunnen op verschillende manieren verminderd worden. Probeer een goede nachtrust voor jezelf te creëren. In de nacht verzamel jij energie en dit gebruik je overdag om goed te kunnen functioneren. Eet gezond, want alle vitamine en mineralen die je binnenkrijgt zorgen ervoor dat jij je fijner voelt. Doe een sport, want hierdoor maak je een stofje in je hersenen aan die je gelukkig laten voelen. Als laatste is het belangrijk dat je tijd inplant om leuke dingen te doen die je blij maken. Twijfel jij erover of je een burn-out hebt? Doe dan de burn-out test en kom erachter of je actie moet ondernemen.

https://www.liberi.nl